mandag 14. november 2016

Sokrates til besvær

I midten av oktober snakker jeg med Henok, en ung fremadstormende etiopisk skuespiller som gjør karriere ved flere teatre i Addis Abeba. 

Om Henoks karriere vet jeg generelt at han har både spillefilmer og teateroppsetninger bak seg, og at han har vært seriemorder, keiserrådgiver, rundbrenner og i en reklamefilm for Habesha-øl. En av birollene hans er i et stykke ('Babylon i stuen') som har gått uavbrutt hver fredag på Etiopias National Theater i tolv år, og fremdeles fyller salene. 

Nå forteller han meg skuffet over telefon at et nytt teaterstykke han skulle spille i, er avlyst. Etiopiske myndigheter har, i forbindelse med unntakstilstanden som ble innført i landet 8. oktober, 'bestemt at alle kunstverk nå skal sjekkes' (les: sensureres)*. Stykket, en amharisk oversettelse av Maxwell Andersons 'Barefoot in Athens', handlet om Sokrates. Ja, filosofen som sa at 'et uutforsket liv ikke er verdt å leve', utfordret Athens elite og til slutt ble dømt til å tømme et giftbeger. 

En viktig del av stykket, forteller Henok, var demokrati, og hvordan myndighetene i Athen fikk folket til å tie ved å gi dem penger. Henok forklarer at Sokrates hele tiden spurte: 'Hvorfor?', og ved å stille spørsmål, fikk han folket over på sin side. Henok skulle spille den prospartanske statsmannen Critias, som 'var korrupt', men også en av Sokrates' elever. Skuespilleren hadde øvd i fire måneder og lært seg mer enn sytti sider med replikker utenat. Og så kom beskjeden plutselig, mens de øvde, om at stykket ikke kunne settes opp. 'Kanskje om tre-fire måneder', sukker Henok - 'vi vet ikke.' 

I begynnelsen av november er jeg tilbake i Addis Abeba. Henok besøker meg på hotellet, og vi drikker kaffe og spiser popkorn. Sokrates-skuespillet er ikke det eneste teaterstykket som har blitt avlyst av myndighetene - Henok øvde også til skuespillet 'Twin Roads' (Menta menged på amharisk). 'Handlet det også om demokrati?' lurer jeg. Nei, ikke direkte ... 'Det ble avlyst på grunn av ironi', mener den unge skuespilleren. 

Hvis ironi og gamle greske filosofer blir for sterk kost for den etiopiske staten, kan man lure på hvor ytringsfriheten i dette landet er på vei. 

Mobilt bredbånd er fremdeles sperret over en måned etter at irreecha-tragedien og påfølgende voldelige protester rystet landet. 

Parabolantenner har blitt konfiskert eller ødelagt i private hjem for at folk ikke lenger skal kunne se kanalene ESAT (Ethiopian Satellite Television) og OMN (Oromia Media Network). 

11. november offentliggjør The Inquiry Board, som overser unntakstilstanden, at 11 260 menn og 347 kvinner er arrestert siden unntakstilstanden ble innført 8. oktober. 

Og Sokrates er fremdeles eksplosiv, 2415 år etter at han tømte giftbegeret. 

National Theater, Addis Abeba, Etiopia

* Det statlige direktivet, utstedt 15. oktober, begrenser spredning av materiale som 'kan skape misforståelser blant folk eller uro'. Se Human Rights Watch: Legal Analysis of Ethiopia's State of Emergency, 30. oktober 2016

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar