torsdag 10. november 2016

Kronen på verket

Øyet kan knapt se seg mett på husene i nuerlandsbyen Mataar (Gambella, Etiopia). Nydelige, svalende og naturlige, slik hus på den afrikanske landsbygda pleier å være. Men hva i all verden er det som pryder toppen av hustakene? Lange, kjegleformede leirkonstruksjoner ... med horn?

Hus med kum i Mataar, Etiopia

Ved nærmere ettersyn bærer de et mangfold av symboler, som kristne kors, antiloper, høner og haner. 

Slike leirhatter på hyttene kalles kum og er en av nuerfolkets spesialiteter. De brennes, og i mange tilfeller males de, i grønt, blått, hvitt, rødt, sort, gult - hva huseieren enn måtte ønske. Det er kvinner som tradisjonelt står for produksjonen av kum. 

'Når en mann gifter seg, skyter man i stykker den gamle kum-en med gevær, fordi en ny kvinne kommer til husholdningen', forteller nueren Gok - 'de vil bygge et nytt hus, og sette en ny kum på det.' 

I Mataar, som ligger på den etiopiske siden av grensen, er det ikke lov å skyte med gevær; men i omkringliggende landsbyer, og i nuerlandsbyer i Sør-Sudan, lever tradisjonen fremdeles. Hensikten med å knerte en kum? Å vise frem skyteferdighetene sine. 'It's just for fun', oppsummerer kvegeieren Gatdet. 

Dyresymbolene peker på overfloden av de aktuelle dyrene i omgivelsene, forklares jeg. Gok mener dessuten at de nesten allestedsnærværende hornene representerer kua du måtte selge for å bygge huset ditt. 

En kum er nesten alltid dekorert med 'horn'

En kveld går jeg rundt i Mataar og bare ser på kum-er. En har en sirkel på toppen, som er en form murlefolket - nuerfolkets naboer - er kjent for å gi hornene til kveget sitt. Eieren tar den tunge, pølseformede kigela africana-frukten, varmer den opp over ild og former oksens horn med den slik at de vokser i den retningen eieren ønsker. 'Om du bringer kveg med slike horn [som møtes i en sirkel over hodet] hit til Mataar, så vil du virkelig få heltestatus', sier Gok. Underforstått: fordi du har raidet murlefolkets kveg. 

Det er ikke bare menneskehus som har kum. Luak-er, som er hus for kyr, kan også ha en kum, men den er enkel og uten maling. 

En kum er heller ikke noe du bare setter på huset ditt uten å ha fortjent det. 'Hvis jeg ikke er gift, vil det ikke være noen kum på huset mitt, for jeg har ikke bidratt i familien', sier Tot. 

Fugler, kors, horn og et antilopehode (i grønt)
En kum mellom Mataar og Muon
Sirkelen på toppen av høyre kum representerer, ifølge vennene mine Gok og Tot,
den spesielle formen murle-folket gir hornene på kveget sitt
Kum med fisk, mellom Mataar og Muon
Denne kvinnen lager kum. 'Det er kulturen min', sier hun.
En umalt kum med okse på toppen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar