tirsdag 18. oktober 2016

Egypt-effekten

'Vi bygger på Nilen mens vi holder stand mot egypterne', sa Etiopias minister for føderale affærer, Kassa Tekleberhan, da han ble konfrontert i et intervju med protestene som den siste tiden har rystet Etiopia. 

Et 'goddag mann økseskaft'-svar, kunne det umiddelbart virke som. Hva har Egypt med Etiopias folkelige opprør å gjøre? 

Men Egypts agg over The Grand Ethiopian Renaissance Dam, som Etiopia bygger på Blånilen, og som vil redusere Egypts tilførsel av Nil-vann, er en av de fremste forklaringene brukt av Etiopias politiske elite på det som nå skjer i deler av det subsahariske landet - voldelige demonstrasjoner, ramponering av offentlige bygninger og private selskaper, avbrytelser av økonomisk aktivitet, etnisk baserte angrep rettet mot tigreanerne. 

Egypts ambassadør til Etiopia, Aboubakr Hefny, ble til og med kalt inn på teppet etter en uke med voldsomme protester utløst av en tragedie under den religiøse irreecha-festivalen der minst 55 mennesker mistet livet. 

Å hevde at årsaken til intern uro ligger i utlandet, må vel være det eldste politiske trikset i boka. Mange etiopere mener imidlertid at myndighetene har rett: Egypt har en finger med i spillet. 'Vannet i Nilen er som egypternes blod', sier en viserektor ved en skole i Addis Abeba. 

En mann i lokaladministrasjonen i Bishoftu (åsted for irreecha-tragedien) er av samme oppfatning. 'Det er ikke nødvendigvis den egyptiske staten som støtter etiopiske protestbevegelser, men rike individer i Egypt og andre arabiske land', mener han. 

'Men tror disse individene virkelig at demningen ikke vil bygges ferdig om det blir en ny regjering i Etiopia?' spør jeg.

'Det er dumheten deres', trekker administratoren på skuldrene. 

Byggingen av demningen, som ble påbegynt i 2011, har en estimert kostnad på (minst) 4,8 milliarder USD. Sytti prosent av arbeidet er allerede utført, og demningen vil stå ferdig i løpet av 2017. Med 6000 megawatt vil den ha den største hydroelektriske kapasiteten i Afrika. 

Det er ikke bare fra statlig hold, men også fra opposisjonelles hold at påstanden om egyptisk støtte fremsettes. En oromoer som bor i Burayu rett utenfor Addis Abeba-bygrensen - et område som gjennomfører en protest av ikke-aktivitet etter irreecha-tragedien - hevder at egypterne sender materiell og logistisk støtte til Oromo Liberation Front (OLF) i Etiopias naboland. Han smiler når han lar det skinne gjennom at oromoene, Etiopias største etniske gruppe, kanskje vil være lydhøre overfor Egypt om de kommer til makten i dette landet. 

En bankdirektør har en mer indirekte forståelse av Egypts påvirkning: 'Etiopere er inspirert av den arabiske våren. Hva gjorde egypterne for å kaste Mubaraks regime? De satt simpelthen i rundkjøringene og i hjemmene sine, og det ledet til regimets fall.'

Blånilfossen eller Tis Abey, 'vann som avgir røyk'

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar