onsdag 14. september 2016

'Konjo buna', 'god kaffe'

Elementene i en etiopisk kaffeseremoni involverer røkelse, nyskåret gress spredt ut på gulvet, og gjerne popkorn, røstet bygg eller peanøtter som snacks. Øyeblikket da kaffebønnene er ferdigrøstet er viktig: kaffedamen går da fra person til person med den rykende stekepannen, og man skal vifte den aromatiske røyken mot seg, i anerkjennelse av lukten. 

Så følger tre runder kaffe: Den første runden er abol, den andre runden er huleutteunya, den tredje runden er beureuka, 'velsignelse'.


I Gorgora tar den halvblinde engelsklæreren Nigusu meg hjem på kaffeseremoni, som de alltid har på den tiden av dagen (søsteren er i ferd med å knuse kaffebønner i en metallmorter når vi kommer). 'Den ortodokse kirken oppfordrer folk til å slutte å drikke kaffe', forteller Nigusu, 'for når folk drikker kaffe, sladrer de.' 

'Men prestene drikker selv kaffe', legger han til. 'Vi kan ikke slutte å drikke kaffe, og vi kan ikke slutte å sladre ...'

Det er uforholdsmessig mye sladring i Etiopia, mener Nigusu, fordi folk ikke jobber. Det handler om ting som: 'De og de er kjærester ... Nå er de ikke kjærester lenger ... De og de naboene har en konflikt ...' 

'Her er folks øyne hele tiden på deg', smiler Nigusu, 'og selv ti år etter, husker de alt de har hørt om deg under kaffeseremonien ...'


Et mysterium: I Etiopia skal koppen tilsynelatende alltid renne over sine bredder. Kaffedamene heller så mye kaffe i koppen at litt (og iblant ganske mye) renner ned på skålen. Har dette med sjenerøsitet å gjøre? Ja, bekrefter Abebe i Gondar: 'Skal drikken bare gå opp dit' - han peker på det punktet hvor vi selv ville ha valgt å stoppe skjenkingen - 'så kunne de like gjerne ha laget en lavere kopp!' 

Nøkkelordene å uttale under en kaffeseremoni er 'konjo buna', 'god kaffe'. 

'Si konjo buna', oppfordres jeg i Gondar: 'Da blir kvinnene våre glade, og de jobber hardt!'

En annen etiopisk spesialitet: tej, honningvin

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar