torsdag 17. desember 2015

En republikk du aldri har hørt om

Den Sentralafrikanske Republikk halter videre i transisjonen mot fred og demokrati. President- og parlamentsvalg er, etter flere utsettelser, optimistisk satt til 27. desember. Folkeavstemningen om reform av grunnloven som ble avholdt søndag 13. desember ga en smakebit på hva som kan komme - og det ikke helt uten bismak. 

Vennen min Ali, som flyktet fra Bangui i januar 2014 og som jeg møter i N'djamena, forteller at bilen til onkelen hans, vann- og skogministeren, ble beskutt på søndag i den muslimske bydelen Kilometer 5 i Bangui. Statsråden, som åpenbart var målet, befant seg ikke i bilen, men sjåføren hans og en livvakt ble drept. 

Det er folkene til Nourredine Adam som stod bak volden i den muslimske bydelen under folkeavstemningen, mener Ali. Nourredine, muslim og tidligere medlem av Seleka, vil at muslimer skal boikotte valg i det krigsherjede landet. Derfor har han lagt muslimer som oppfordrer trosfeller til å stemme for hat. Blant disse er vann- og skogministeren. Spenningene er sterke mellom de eks-Seleka-medlemmene som ønsker fred og forsoning, og de som ønsker fortsatt polarisering og krig. Ekstremister lojale mot Nourredine Adam forskanset i Kilometer 5 utgjør en generell fare for politisk moderate muslimer som ønsker å legge borgerkrigen bak seg.

Sentralafrikanske flyktninger i flyktningleiren Belom, Tsjad

Siden Seleka gikk i oppløsning har Nourredine Adam drevet sin egen opprørsgruppe, le Front patriotique pour la renaissance de la Centrafrique (FPRC), med base i Kaga Bandoro. Nourredine har deklarert at valg ikke skal avholdes i området han kontrollerer nordøst i Den Sentralafrikanske Republikk. Dermed har han avslørt seg som en sabotør av fredsprosessen, en 'spoiler' som ikke engang forsøker å fremstå som en rimelig eller seriøs politisk opponent. 

Hva mer er, den 14. desember proklamerte han området han kontrollerer en uavhengig republikk. Vantro hører vi om det på Radio France International: En République du Logone, oppkalt etter en elv i regionen, med et flagg i grønt, svart og gult, er slått opp, foreløpig uten politisk innhold selv om Nourredines talsmann annonserer at en 'forsamling' skal tilkalles for å diskutere 'suverenitet.'

For de fleste høres Republikken Logone ut som noe tatt ut av en tegneserie. 

Nourredine er en fjern slektning av Ali, og Ali kaller ham 'en fetter.' Den unge flyktningen har ikke noen forklaring på hvordan Nourredine er blitt en blodstenket krigsherre. Faren hans var imam. Nourredine gikk ikke på skole, bare på madrassa, kan Ali fortelle. En diamantmagnat i familien sendte ham til Egypt for å ta politiutdannelse i voksen alder, men det hersker tvil om hvorvidt han fullførte eller ikke, og han dro etter hvert til Abu Dhabi og ble forretningsmann. Kanskje var det Midtøsten som transformerte ham med sine vakre taler om jihad? funderer Ali mørkt. 

Nourredine er en person som ifølge Ali ikke hører på noen. Han har dette uttrykket - 'Aktoulou!' 'Drep ham!' - som man stadig kunne høre ham rope i telefonen da han var i en maktposisjon i Bangui. Man ga ham en post som innenriksminister i Djotodias regjering fordi man fryktet ham. Som innenriksminister beordret han arrestasjonen av Alis statsråd-onkel fordi denne tok avstand fra menneskerettighetsbruddene Seleka begikk. Onkelen satt i husarrest i presidentpalasset fra juni 2013 og frem til Djotodias avgang i januar 2014.

FNs sikkerhetsråd innførte sanksjoner mot Nourredine Adam i en resolusjon av 9. mai 2014, der rådet blant annet anklaget ham for brudd på internasjonale menneskerettigheter, samt støtte til væpnede grupper eller kriminelle nettverk ved hjelp av illegal utvinning av naturressurser. 

Utstilling av flyktningers håndverk, Belom, Tsjad

Ifølge Ali er Nourredine Adam og følgerne hans redde for å bli tauet inn for Den Internasjonale Straffedomstolen. De vil ikke ende opp som Elfenbenskystens tidligere president Laurent Gbagbo, i en fengselscelle i Haag. De vil heller ikke ende opp som den ugandiske opprørslederen Joseph Kony i bushen. De har ambisjoner, hevder Ali - de vil kjøre rundt i luksusbilene sine og bygge seg villaer hvor de kan nyte blodpengene sine resten av livet. Og dette er umulig med en internasjonal etterlysning hengende over seg.

Nourredine er ikke religiøs, men han er ikke fremmed for å instrumentalisere religion. Ali har en følelse av at vi om kort tid vil få høre at Republikken Logone er proklamert en islamsk republikk. Nourredine er i stand til å oppfordre alle muslimer i Den Sentralafrikanske Republikk om å komme til Den Islamske Republikken Logone, og beordre alle kristne om å forlate den samme republikken. Nourredine er i ytterste instans i stand til å alliere seg med Boko Haram. Men det han egentlig ønsker er å bli invitert til et forhandlingsbord og spurt, 'Hva vil du?' Da vil han si at han krever amnesti og stillinger i det offentlige (ikke i tegneserierepublikken Logone, men i Den Sentralafrikanske Republikk) for seg og sine. 

Ali mener at så lenge François Bozizé, den styrtede presidenten som fra eksil hauset opp antibalakamilitsen, og Nourredine Adam ikke stilles for retten, så vil det ikke bli fred i Den Sentralafrikanske Republikk. 

Enten han er dagdrømmer, sadist eller, som Ali mener, en mann med mye blod på hendene som desperat ønsker seg amnesti - så er det tydelig at Nourredine Adam er destruktiv for den skjøre fredsprosessen i Den Sentralafrikanske Republikk. Kan han greie å så mer frykt før og under president- og parlamentsvalgene om bare noen uker? Kan flere voldsbølger komme på grunn av ham?

Det at muslimer i Kilometer 5 trosset ekstremistene og deltok i folkeavstemningen om reform av grunnloven sist søndag, til tross for skuddsalver og drap, tyder på at de fredelige kreftene tør å stå imot.

Flyktningleiren Belom, Tsjad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar