torsdag 31. desember 2015

Angrende synder?

Republikken Logone smuldret opp like raskt som den heiste flagget. Opprøreren og problemmakeren Nourredine Adam ble i hemmelighet fraktet over grensa fra Den Sentralafrikanske Republikk til Tsjad bare en uke etter at han hadde proklamert eksistensen av en utbryterstat i nordøstlige SAR. Organisasjonen for Islamsk Samarbeid reformerte opprørslederen i rekordfart i N'djamena, og Nourredine kom snart med en deklarasjon om at han angret på innfallet om å skape en utbryterstat, lovet at han ikke ville forstyrre valgene i Den Sentralafrikanske Republikk, og uttrykte et ønske om å bidra til stabilitet i landet. 

Snakker om helomvending fra for bare noen dager siden! 

Hvorfor ga han seg? 

'Det er fordi han skjønte at han ikke har noen bak seg', mente flyktningvennen min Ali, der vi satt med hver vår kopp pulverkaffe i et forblåst, støvete, harmattanherjet N'djamena og funderte over nyhetene. 

Flyktningen hadde likevel ingen illusjoner om at den sentralafrikanske opprørslederen er noe annet enn en ulv i fåreklær, foreløpig tvunget i kne av omstendigheter som ikke favoriserer ham: 

'Får han sjansen, vil han mobilisere igjen.'

Nourredines kapitulasjon kom uansett på et hendig tidspunkt. Den 30. desember ble de mange ganger utsatte, mye fryktede president- og parlamentsvalgene avholdt - valg FNs spesialutsending til Den Sentralafrikanske Republikk hyllet som suksessfulle. Andre runde av presidentvalget skal holdes om en måned og vil forhåpentligvis markere slutten på den demokratiske transisjonen og begynnelsen på en ny æra for dette sønderrevne landet i hjertet av Afrika.  

Så langt, alt godt.

Veien ut av Dossey, leir for sentralafrikanske flyktninger i sørlige Tsjad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar