fredag 11. september 2015

Your cows are beautiful

Borgerkrigen i Sør-Sudan, som har rast siden desember 2013 og deformert ansiktet til verdens yngste stat, fikk en håpefull ende den 26. august, da president Salva Kiir signerte fredsavtale med opprørsleder og tidligere visepresident Riek Machar.

Erfaring og et blikk på nyhetene på sudantribune.com sier at det er altfor tidlig å feire; men jeg tenkte likevel, i lys av disse lysere tidene, at jeg skulle dra noen historier fra 2011 og 2012 om det som er sørsudanernes store lidenskap: Kuer.

*

Samlingspunktet for kuer i Panyagor i Jonglei-delstaten i Sør-Sudan er fullt av kuer i solnedgangen. De har gresset om dagen, og nå er de her. Samlet for natten og til salgs, noen av dem. Trenger du ei ku? spør mennene som lener seg på gjeterstaver i den opptråkkede leiren og diskuterer dyrenes kvaliteter frem og tilbake. En av dem er lærer ved en barneskole og påtar seg å snakke engelsk med meg. Jeg tenker at jeg skal si noe hyggelig til ham, så jeg gjør det som aldri kan slå feil i Sør-Sudan: Jeg gir ham et kompliment for kuene hans. ’Your cows are beautiful’, påstår jeg og setter opp et oppriktig ansiktsuttrykk. 

Mannens rynkete ansikt lyser opp i et hjertelig smil. ’Very beautiful’, sier han – ’very, very, very beautiful!’ Stemmen hans er så følelsesladet at jeg må smile innvending. Det er vanskelig å høre om han snakker om kuer eller om kvinner. Kanskje er de så sammenflettet her i Sør-Sudan at det er vanskelig å skille dem, fordi kuer bringer kvinner, og vice versa. 

Vi står og studerer kuene i den varme solnedgangen. Syngeokser med horn hver sin vei, vridd i ulike retninger, gjenstand for dinkaenes poesi... ikke-syngeokser eller nytteokser som holder insekter unna med slengende haler... Barneskolelæreren peker på kuene sine, hvite, svarte, hvit- og svartflekkede, og en nærmest rødlig ku. Hva slags farger har kuene i landet mitt? vil han vite. Har vi sånne? Og sånne? Har vi hvite kuer? Jeg må tenke meg om og sier at det er typisk for norske kuer å være brune og hvite, gjerne i kombinasjon, og svarte, og at det kanskje finnes helt hvite kuer også. Jeg skriver ned adressen hans - som knapt er en adresse, mer en veivisning - og sier at jeg skal finne det ut. Om et postbud på et eller annet tidspunkt i fremtiden begynner å gå til Panyagor vil det være mulig å sende bilder av kuene i landet mitt til denne levende interesserte barneskolelæreren. 

Har jeg noensinne sett en helt hvit ku i Norge? Sannelig om jeg vet. Jeg oppdager at jeg nesten ikke kan fortelle noe om kuene som i alle år har eksistert rundt meg i diverse landskap. Jeg er pinlig uvitende om dette (fra sørsudaneres ståsted) mest ettertraktede av dyr. Mer må finnes ut, og et kualbum komponeres for fremtidige reiser i dette pastoralistiske hjerteområdet. Å reise med et kualbum her ville ha vært like populært som å reise med et polaroidkamera – dessverre har jeg ingen av delene, men den potensielle interessen og gleden er lett å forestille seg. 

Noen kuer gumler i seg hårete sandgule ’nøtter’ på bakken, og jeg bøyer meg og tar opp en. Barneskolelæreren forteller at den heter thau og at ’there is a baby inside.’ Han gjentar dette flere ganger: 'There is a baby inside!' Det er en daddelkjerne, forteller en annen, og det er noe inni som du kan spise. Det inni har flere navn, på dinka kalles det det yer og på nuer kalles det toy. Det kan brukes i walwal, grøten som er sørsudanernes egen rett og kan lages på så mange måter, av mais, av durra, med salt, sukker eller ville dadler, og med kumelk helt over til slutt. 

Senere finner jeg ut at det dreier seg om ørkendaddelen balanites aegyptiaca.

Ørkendadlene er noe kuene elsker, og bakken rundt den lille kvegleiren er full av de rentyggede steinene deres.

Vi står og ser på kuer som drøvtygger og slår med halene i det siste solskinnet i Panyagor den dagen. En fryd for øyet, i hvert fall for alle som har øye for kuer. Jeg traff definitivt blink med komplimentet mitt. 'Your cows are beautiful' - barneskolelæreren kunne ikke ha vært mer enig! 

Illustrasjonsfoto fra Bol i Tsjad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar