torsdag 24. september 2015

Kufarge-navn og andre kuhistorier

Den sørsudanske etterretningssjefen Michael og jeg kjører mot Uganda fem måneder etter at Sør-Sudan ble en uavhengig stat. Michael stanser bilen og plukker opp en kvinne med tre barn som jeg først tror er dinkaer, på grunn av kvinnens v-formede merke i pannen; Michael forteller imidlertid senere at de er mundari. Mudari begynte å ha lignende merke som dinkaer, men er baritalende folk. Ifølge Michael har dinkaene (han er selv dinka) lært dem mange ting om kunsten å ta vare på kyr - hvordan man holder kyrne samlet, hvordan man tenner ild for å holde dem varme, hvordan man finner bedre beitemarker til dem, hvordan man generelt gjør dem lykkelige og forplantningsdyktige. 

Jeg forteller at en nordmann i Norsk Folkehjelp en gang spurte meg hvor mange kufarger jeg kan, siden jeg bor i hus med dinkaer. Michael ler og ramser opp noen navn. Machar betyr svart okse. Machech er gulfargen på ku. Mabior betyr hvit okse. Mangok betyr grønn. 'Finnes det noe slikt som ei grønn ku?' spør jeg. 'Det er ei ku de anser for å være grønn', sier Michael. Jeg tar like godt et stort sprang og spør: 'Hvor mange kufarger finnes det?' 'Så mange som det finnes farger', hevder Michael liketil. 

Ved initiering er det også vanlig at mannen får et kufarge-navn. Slik har Sør-Sudans store menn navnene sine knyttet til et dyr av en bestemt farge. John Garang Mabior, hvit okse. Riek Machar, svart okse. Om navnet Tut, som jeg stadig møter i mine bekjente, sier Michael at ’Tut betyr okse, men impliserer ikke fargen'.

Da Michael var liten tok ei ku en gang og løftet ham opp på hornene sine. Michaels hode var på det ene hornet, beina på det andre. Hun var ei veldig vill ku, kalt Kotnier, forteller Michael. Det virket som om kua ville kaste Michael gjennom luften. Men da bestefaren så hva som skjedde ropte han til kua, som lydig satte ned guttungen. Etterpå lot bestefaren Michaels bror få gjennomgå for ikke å ha passet på. 'Hva betyr Kotnier?' spør jeg, Michael tenker seg om og tror at det refererer til en bøffel som har hårete rygg. Denne kua hadde hår på ryggen som en bøffel. 'Hver ku har et navn', forteller Michael. 'Og kua kjenner navnet sitt og svarer på det.'

Michael sier en lang regle navn mens han teller på fingrene til han kommer til den niende bestefaren sin. Alle dinkaer kan forfedrene sine utenat, noen til åttende ledd, noen til tiende, noen til fjortende, men du må kunne farslinjen din utenat i hvert fall i seks generasjoner. Og har du en felles bestefar i inntil seks generasjoner tilbake med noen, kan du ikke gifte deg med vedkommende. Det er tabu og forbudt ifølge dinkaenes kultur. 

Michaels bestefar – 'hvilken i rekken?' spør jeg, og Michael sier ’den umiddelbare’ – var sterk i magi. Når ei ku skulle slaktes snakket han med den, overtalte kua, og den skrek ikke og sparket ikke når den ble slaktet. Den følte ikke smerte. 

En annen historie i familien går om en tipp-tipp-tipp-tipp-oldemor. Blant dinkaene er det noe kalt luak, forteller Michael, et hus for kyr som kan romme opptil femti kuer. En gang hadde denne tipp-tipp-tipp-tipp-oldemoren ingenting å spise. Luaken var tom, det var ikke avling. Men så, ved magi, ble taket på luak-en åpnet og ’kuer av alle tenkelige farger ble sluppet ned, så vel som noe durra.’ Michaels klan i dinka bor-folket, en subgruppe av dinkafolket, er kjent for magi. Ellers tror Michael at Gud gir magiske evner til de minste stammene. Baka, makaraka, mondu, zande, moro ... Han tror at det er Skaperens gave til små stammer at de har fått magiske evner, sånn at alle skal kunne forsvare seg. 

Like ved Yei-elven passerer vi en flokk okser med store, krumme horn. En av oksene har hornene pekende nedover i stedet for oppover. 'Har de gjort noe for at hornene skal vokse nedover?' spør jeg. 'Nei', sier Michael; 'den bare er sånn. Det er som øreringer, er det ikke?' Michael forteller at de er ankole-kuer fra Uganda, nærmere bestemt Mbarara, og at de som regel er røde. Lugbara-kuer (vi passerer en flokk av disse) er små; murle-kuer er små. Dinka-kuer er store, og de sterkeste i Afrika, hevder Michael: 'Vi pleide å drive dem fra Tonj til Kampala til fots. De beveget seg alltid, og dette holdt dem i form. Ugandas president Museveni fikk sju hundre hvite dinka-kuer i gave i 1998.'

'Jeg tror de kuene savner Sør-Sudan', sier jeg, etter at de engasjerte ordene hans har sunket inn, og Michael ser ut som han er helt enig. 

Kuer Bol i Tsjad

1 kommentar:


  1. Ekte kjærlighetsspell Caster Dr.Obodo. Staver for å tiltrekke kjærlighet, Stopp skilsmisse, Ekteskapsstaver, Ta tapt kjærlighet, Penger og velstående staver, Beskyttelsesformer, Staver til ..Kontakt informasjon
    E-post: templeofanswer@hotmail.co.uk
    Ring, Viber og whatsapp +2348155425481

    SvarSlett