fredag 7. august 2015

Stortromme-Tsjad

Naturligvis er det din kjæres plikt å kjøpe dyre ting til deg, om han har råd. Dette er helt naturlig i samfunn som opprettholder distinksjonen mellom menn og kvinner. Og når din kjære kommer til deg ikke med den siste iPhonen, men med en telefon uten annet enn minimumsfunksjoner, så er det fordi han er blakk og ikke makter å gjøre bedre.

Derav navnet 'habibi moufaliss', 'min kjære er blakk', et begrep som har bredt om seg i Tsjad og Sudan de siste par årene. Du kan nå gå på markedet og be om en 'Samsung habibi moufaliss', en 'min kjære er blakk-Samsung.' Alle vet øyeblikkelig at du er på utkikk etter en enkel nittitallsmodell, og at du har lite penger. 

Toyota Corolla S er en 'kjæresten min er blakk'-bil. Det er riktignok en bil, innrømmer vennen min Adoum som forklarer meg alt dette, men den bruker lite drivstoff, og hvorfor kjøpe en bil som bruker lite drivstoff med mindre man har til hensikt å spare? Dessuten har den bare plass til fire personer, 'så få.'

En kjære som slår på stortromma kjøper naturligvis en åtteseter som står mer i stil til den afrikanske familievirkeligheten! Har du midlene kjøper du en V8 eller annen amerikansk bil som konsumerer mye bensin, nettopp fordi du kan betale for et slikt konsum (Adoum peker megetsigende på armmusklene sine). Du har en kapasitet andre ikke har når du kjøper noe som er ekstremt dyrt i drift. Og du bør til enhver tid strekke deg så langt kapasitetene dine tillater deg, for å skape en distinksjon, gi livet krydder. 

For kjære i pengeknipe er det naturligvis bedre å gi noe som er habibi moufaliss, enn å ikke gi noe i det hele tatt. 'Men i Tsjad liker vi ikke billige ting', forklarer Adoum. 'De som har midler liker luksus?' lurer jeg. 'Selv de som ikke har midler', fastslår Adoum - 'det er dette som kalles å leve over evne.' Adoum får et selvransakende uttrykk i ansiktet: 'Alle' vet at det 'ikke er bra', men 'alle' ser opp til dem som flasher med penger, og mange faller for fristelsen. Tsjad er definitivt et land der ekstravaganse står høyt i hevd!

Ta Cristiano Ronaldo og Lionel Messi, 'de to mest kjente fotballspillerne i verden.' Cristiano bruker mye mer penger enn Messi, og derfor er han mye mer populær enn Messi i Tsjad, ifølge Adoum. Cristiano 'kjører dyre biler' og 'går på nattklubber', mens Messi 'er rolig og ikke viser at han har penger.' Dette har naturligvis tsjadiske fotballelskere lagt merke til. Og de liker Cristiano nettopp for pengebruken hans. Han gjør akkurat det en tsjader i samme situasjon ville ha gjort!

Jeg foretrekker også Cristiano, legger Adoum underbyggende til.

Uttrykket habibi moufaliss kommer visstnok fra en sang ingen lenger husker opphavet til. Og i lys av det materialistiske uttrykket kjærligheten i Tsjad ofte får ('Det er det en mann har i lommeboken som gjør ham vakker!' hørte jeg en dame si her forleden), er det forløsende å merke seg hvordan sangen løst oversatt fortsetter: 'Habibi moufaliss, barida moufaliss' - 'min kjære er blakk, men jeg elsker ham slik han er.'

Ingen tvil om at billige telefoner og bensinsparende biler også kan skjule stor kjærlighet, også i stortromme-Tsjad.

Miss Cinquantenaire, N'djamena, Tsjad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar