lørdag 25. juli 2015

'Før var vi urolige - nå er vi redde'

Noe har blitt veldig annerledes i Tsjad denne regnsesongen. 

Ja visst hadde mange en viss forutanelse etter at Tsjad offentlig erklærte krig mot Boko Haram og en militærkolonne krysset grensen til Kamerun i januar. 

Da Boko Haram angrep Tsjad for første gang, i landsbyen Ngouboua ved Tsjad-sjøen, i februar, hadde man første håndfaste tegn på at 'nå er Tsjad også på Boko Haram-kartet. Nå har dette monsteret av en organisasjon kommet også hit.' Men dette og de påfølgende angrepene i Tsjadsjø-regionen syntes samtidig å peke mot at terrororganisasjonens slagkraft var begrenset til rurale områder. Noen bittesmå landsbyer og noen fjerne øyer i grenseområdene mot Niger og Nigeria ... var dette det verste Boko Haram kunne gjøre mot Tsjad? 

Alt ble annerledes denne regnsesongen. Følelsen av fare har blitt mye sterkere etter angrepene i hovedstaden N'djamena i juni og juli. 

Dette har skjedd: 

15. juni: Et dobbeltangrep rettes mot den sentrale politistasjonen samt politiskolen i N'djamena. Til sammen 38 blir drept. 

29. juni: En politistyrke går inn i en leilighet i N'djamena hvor de mistenker at en Boko Haram-celle holder til. Et medlem av Boko Haram utløser eksplosiver. Dødstallet er på 11 drepte (blant dem fem terrorister). 

11. juli: En mann forkledd som en kvinne sprenger seg selv i luften på det sentrale markedet i N'djamena. Minst 15 blir drept.  

Staten har svart på angrepene med økt bruk av kontroller. Bagasjekontroller, kroppsvisitering, gjennomsøking av kjøretøy, id-kortkontroll. På den åtte hundre kilometer lange reisen mellom Sarh og N'djamena telte jeg nettopp ikke mindre enn sytten militærbarrierer som utøver en eller flere former for kontroll. Alle markeder i N'djamena stenger nå klokken 17.00. Bæring av ansiktsdekkende turban og slør er forbudt. Før Id al-fitr sende Innenriksdepartementet ut en melding til alle landets mobiltelefonbrukere om forbud mot å medbringe mobiltelefoner og metalliske objekter i moskeene den dagen. Bønnen som markerte slutten på fastemåneden ramadan, ble over hele landet avholdt under soldaters voktende blikk. 

Den tsjadiske staten tar Boko Haram-trusselen alvorlig, og dette er de fleste enige om at bra. Men her er også rom for det som ofte refereres til av tsjadere selv som en 'psykose.' Alle forvandler seg med ett til politifolk. Små ting vekker mistenksomhet hos alminnelige borgere vedrørende det som mest sannsynlig er alminnelige medborgere. En kvinne med uvanlig stor mage, men som ser for gammel ut til å være gravid ... En mann som orienterer seg feil vei under bønn i moskeen ... Noen om har sju SIM-kort og hele tiden ringer utlandet ... Alt dette har ført til panikk, telefoner til politiet, og pågripelser. En handelsmann med så mye som tre butikker i Souq Kabir er pågrepet og ennå ikke løslatt, forteller noen meg. En nabokvinne man 'ikke hadde noen relasjoner med uansett' er arrestert av ukjente årsaker. 

Visepolitimesteren i Sarh forteller meg at de holder øye med de etniske gruppene borno, haussa og buduma. Buduma-folket er Boko Harams medsammensvorne i Tsjad, sier visepolitimesteren liketil. Haussaene og bornoene er under etterforskning på grunn av det som skjer i Nigeria. 'Men ikke alle av dem er dårlige', legger han nyanserende til. 

Jeg husker at buduma-samfunnet ved Fitri-sjøen var under overvåking så langt tilbake som i februar. 

Og det samme med illegale immigranter og andre papirløse i N'djamena. 

Utlendinger og fremmedkarer generelt; skjeggete og tilslørte religiøse; folk som er på gjennomreise og som ingen kjenner; folk som begår små sosiale feil ... de er alle mistenkelige eller mistenkte og iblant forhåndsdømte av folk som har Boko Haram på hjernen.

Balansegangen mellom rikets sikkerhet og heksejakt på grupper og personer som skiller seg litt ut, synes fin i Tsjad i disse dager. 

Noe har definitivt endret seg denne regnsesongen. 

'Før var vi urolige - nå er vi redde', sier verten min når han vil sette ord på stemningsskiftet som har funnet sted i N'djamena og resten av landet. 

Grafitti, busspark i Sarh, Tsjad

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar