onsdag 29. juli 2015

'Chintok' og 'congelé', juggel og brukt

I bushen var det ikke mulig å finne nye, gode sko. Hver gang jeg så på nye sko, innså jeg at mine gamle sko var gode - de deilig nedgåtte skoene som jeg kjøpte brukt i Tunisia for halvannet år siden. 

Men det er ikke bestandig komfort som teller, og her forleden ble jeg litt beklemt over skoene mine da jeg satt på himmelblå barokkstol i det tsjadiske Innenriksdepartementet. Kjøpet som lett ble utsatt i bushen, føltes presserende i hovedstaden. Jeg bare MÅTTE ha nye sko! 

Den overveldende mengden av varer i Tsjad er 'chintok', det vil si fra Kina. Og fordi Kina produserer varer for enhver lommebok, er man her oversvømt av billige ting som er innen rekkevidde for folk flest, men som ikke utmerker seg ved kvalitet, for å si det mildt. Etter et par måneders bruk er tingen kaputt. Dette er det siste du ønsker når du er på reise og bare har sporadisk tilgang til marked og utvalg. 

'Jeg vil ikke ha chintok, jeg vil ha France au revoir', forteller jeg vennen min Ramadan, som har sagt ja til å hjelpe meg på skojakt i det vrimlende Souq Kabir. I Vest-Afrika kaller man alt som kommer brukt fra Vesten for 'France au revoir', fordi Vesten kondenseres til 'Frankrike' og fordi tingene har sagt 'farvel' til dette landet. 

Men i Tsjad har disse ettertraktede brukttingene et annet navn: Man kaller dem 'congelé', 'frosne.' Dette nøkkelordet åpner alle dører. Ramadan har øyeblikkelig skjønt hva det er jeg er ute etter og begynner å spørre handelsmenn etter 'chaussures congelés', 'frosne sko.'

Alt som kommer brukt fra Europa er frossent: Frossenklær, frossensko, frossenbiler. Hvorfor sier man 'frossen'? Ramadan mener at det er fordi Europa følger sesonger og 'fryser ned' (=pakker ned) restene av en sesong, og noe av dette nedpakkede havner i Afrika. Eller så er det fordi det pakkes og sendes akkurat som frossenkyllingen servert i dyre hovedstadsrestauranter (en kylling som for øvrig ikke er noe populær i Afrika, fordi beina på den ikke knaser skikkelig mellom tennene). 

Souq Kabir er strengt kontrollert etter at en selvmordsbomber sprengte seg selv i lufta tidligere denne måneden, men Ramadan og jeg sniker oss under kjettingen uten å få lommer og sekk endevendt. 'Du er med meg', sier Ramadan. 'Når du kommer til en ny by, så gjelder det å gå rundt med en stor banditt!' Ramadan er kjent av alle - så kjent at en barndomsvenn har sagt at han burde prøve å velges inn i nasjonalforsamlingen. Ramadan er en tusenkunstner som kan alt - som reparerer kjøleskap, klimaanlegg og justerer strømmåleren til billigere nivåer for venner og trengende. Og som vet hvor man finner støvete bruktting fra Europa, veltet ut av striesekker på fortauet. Takket være Ramadan finner jeg noen fine frosne sko, behagelig brukte og samtidig sterke, som skal bære meg gjennom resten av denne Afrikaturen, håper jeg. 

Hva er best, juggel eller brukt? Jeg foretrekker brukt. Antagelig kommer mange frossenting også fra Kina, når man går dem nærmere etter i sømmene; men de var opprinnelig destinert for Vesten, og dette utgjør hele forskjellen. Som med så mye annet. Dessverre.

Foreløpig fortsetter 'chintok' og 'congelé' å være tilnærmede antonymer på det tsjadiske markedet. Chintok er billig, nytt og flyktig, mens congelé er billig, brukt og holdbart. Der har du handleturen oppsummert i to av markedets nøkkelord. Så kan du gjøre ditt eget valg. 

På 'frosne sko' i Gos Beida, Tsjad

1 kommentar:

  1. Le_Meridian Funding Service gikk utover kravene sine for å hjelpe meg med lånet mitt som jeg brukte utvide apotekvirksomheten. De var vennlige, profesjonelle og absolutte perler å jobbe med. Jeg vil anbefale alle som leter etter lån å kontakte. E-post..lfdsloans@lemeridianfds.com Eller lfdsloans@outlook.com.WhatsApp ... 19893943740.

    SvarSlett