mandag 2. februar 2015

Landet som nettopp stod opp mot Boko Haram

Siden Tsjad uventet bestemte seg for å gå til krig mot Boko Haram, og kolonnen med 400 kjøretøy og 2.000 tsjadiske soldater satte kurs mot Kamerun den 16. januar, har atmosfæren i hovedstaden N'djamena blitt merkbart annerledes. Det er stor bevissthet rundt at 'Tsjad er i krig nå.' Folk føler med ett at N'djamena, med sin geografiske nærhet til den kamerunske grensa, ligger utsatt til. Og at Tsjad - som hittil har gått klar av angrep fra sekten - nå ganske sikkert må ha tiltrukket seg dens spesielle oppmerksomhet.

Bakgrunnen for intervensjonen er at Tsjads nasjonale interesser står på spill. Landet er kystløst og helt avhengig av import som kommer via havnen i Douala i Kamerun. Tsjads viktigste eksportvare, olje, går også i en rørledning gjennom Kamerun til Atlanterhavskysten. Om nordlige Kamerun destabiliseres - noe vi har sett tendenser til den siste tiden - vil Tsjad risikere å bli 'kvalt' i mer enn én forstand. I tillegg har Boko Harams herjinger andre negative effekter: Tsjad må hanskes med flyktningstrømmer (14.000* bare i januar 2015) og potensielt med infiltrasjon og terror på egen jord.

En marsj til støtte for intervensjonen ble arrangert i N'djamena 17. januar. Tusenvis av mennesker deltok. Men de fleste er enige om at omstendighetene ikke er de beste for et kostbart militært engasjement i utlandet. Prisen på olje har falt, og dette har påvirket Tsjads økonomi negativt - så mye at landet har måttet avstå fra å holde Den Afrikanske Unionens toppmøte i 2015. Har Tsjad råd til å engasjere seg i krigen mot terror? Kritikere mener at Tsjad er mer opptatt av å pleie sitt image utad enn av å tilfredsstille behovene til egen befolkning - som stadig mangler vann, strøm og andre nødvendigheter. Andre sier at fred 'ikke har noen pris' og mener at Boko Haram truer fred og stabilitet også i Tsjad.

I N'djamena har politikontroller økt merkbart siden offensiven begynte. Om kvelden blir biler stanset og gjennomsøkt for våpen. Folk bes av myndighetene om å være 'årvåkne' og rapportere 'suspekt' og 'bisarr' oppførsel til politiet. Ifølge RFI** har over tusen papirløse utlendinger blitt anholdt i hovedstaden de siste ukene for nærmere skrutine. Det er mange ID-kontroller langs de store hovedveiene, på transportknutepunkt og i rundkjøringer.

'Er dere årvåkne?' spør jeg en kelner på stamrestauranten min. Han ler, slår ut med armene og sier, 'Vi er som før!'

Livet i N'djamena går sin gang. Men mange føler at noe kan skje - at Tsjad for alvor har ertet på seg Boko Haram nå. Og at gruppa vil prøve å slå til. På markedet; på ekspatriatrestaurantene; på det ene bakeriet som serverer et skikkelig utvalg av viennoiseries; på barer hvor tsjadiske prostituerte og franske militære møtes om kveldene - folk prøver å gjette seg frem til hvor det vil skje. Ingen tror at Boko Haram kan komme til krigserfarne Tsjad med bilkolonnene sine ('tsjadere er kombattanter!' som en tsjadisk administrator sier); men de kan alltids sprenge en bombe når man minst venter det.

Ordene til Boko Haram-leder Abubakar Shekau i en video publisert 20. januar får det til å gå kaldt nedover ryggen på de fleste: 'Idriss Déby, kongene av Afrika, jeg utfordrer dere til å angripe meg nå. Jeg er klar.'

Tsjadiske militære i N'djamena

*Le Monde 28.01.2015: Fuyant Boko Haram, plus de 14 000 personnes se sont réfugiées au Tchad

**RFI 23.01.2015: Lutte contre Boko Haram: contrôles de sécurité accrus à Ndjamena

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar