fredag 17. oktober 2014

Ikke kall dem islamister

'Ikke kall dem islamister.' Det er dette en ung kanembo sier til meg under den muslimske høytiden Id al-adha, når offerlammene er slaktet og vi som er sultanen av Mao sine gjester fetes opp (til det ugjenkjennelige, synes våre verter å ønske) med kjøtt bakt i oljetønner i jorden, hele kyllinger stekt på spyd og skjelvende vaniljepudding tilreisende fra landsbygda aldri har sett før og leende prøver å få på brødleiven. 

Dette eldste og mektigste sultanatet i Tsjad har et blødende hjerte for tragedien som utspiller seg i det nordøstlige Nigeria akkurat nå. I nærmere tusen år var de to områdene ett, forent under Kanem-Borno-imperiet, som på sitt største strakk seg fra Fezzan i dagens Libya via Kano i Nigeria til Ouaddaï i østlige Tsjad. Båndene mellom de to sultanatene er fremdeles sterke, med giftemål mellom de to sultanfamiliene, jevnlige besøk, og språk (kanembo og kanuri) som ligner hverandre og er gjensidig forståelige.

Men sultanen av Borno sitter neppe og spiser sitt lammelår bekymringsløst denne muslimske høytiden til minne om Abrahams nesten-offer av Isak. Snarere er han muret inne i palasset sitt i Maiduguri, omgitt av sikkerhetsrådgivere og livvakter. Hvis han er i Maiduguri i det hele tatt ... Boko Haram er en blind trussel som kan ramme hvem som helst, skolejenter, funksjonærer, busspassasjerer, kanskje sultanen selv.

'Hvorfor insisterer vestlig media på å kalle Boko Haram islamister?' vil samtalepartneren min vite. 'Det de gjør har ingenting med islam å gjøre. Kall dem terrorister, banditter, hva som helst... bare ikke islamister!'

Jeg ser poenget. Boko Haram er vel ikke mer muslimsk enn Herrens Motstandshær er kristent. Føler kristne verden over noen forpliktelse til å proklamere at de bestialitetene Joseph Kony har begått i Uganda, Kongo, Sør-Sudan og Den Sentralafrikanske Republikk, er så langt unna kristendommen som det er mulig å komme? Enda Kony misbrukte kristendommens navn og rykte på det groveste - ved å hevde at han ville skape et samfunn basert på de ti bud, og så gjorde omtrent alt disse ti budene forbyr - så har få kristne følt nødvendigheten av å si at 'denne mannen har ingenting med kristendommen å gjøre.' Fordi det simpelthen er åpenbart. Fokuset har vært på å lindre og stoppe lidelsene han forårsaker, ikke å mobilisere til ideologisk kamp. Den har Kony aldri hatt noen mulighet til å vinne, uansett. Slik Abubakar Shekau ikke har noen mulighet til å vinne en diskusjon om de påstått islamske verdiene bak det han gjør, i møte med vanlige muslimer.

Vi vestlige har et behov for at disse samme vanlige muslimene offentlig tar avstand fra, offentlig tar til orde mot, ekstremister. Og det gjør de jo. Som da tusenvis av mennesker strømmet ut i gatene i Benghazi for å protestere mot drapet på den amerikanske ambassadøren i 2012. Eller som imamene som nylig har gått ut og sagt at drap på gisler er fullstendig ulovlig i islam. Eksemplene er mange. Og de som velger å sitte hjemme - kanskje sitter de hjemme fordi de føler at Boko Haram og Den Islamske Staten i Irak og Levanten er så fjernt fra dem selv og hva de tror på at det ikke engang er nødvendig å komme med en kommentar. Det blir litt som en av mine britiskpakistanske venner sa om 'Hook' - den krokarmede britiske ekstremismen som stadig fikk en mikrofon til ansiktet enda han nesten ikke hadde noen støtte blant britiske muslimer flest -: 'Who's that guy?' Hook var minst like elsket av vestlig tabloidmedia som av sine egne trosfeller, og det var ikke muslimer, men islamofober som ga ham en virkelig talerstol. Dette burde være en tankevekker for de typene media som melker sensasjonelle og hatefulle uttalelser for alt de har av salgsverdi, heller enn å se på normalfordelinger, finne møtepunktene eller tenke på sitt ansvar for å gi samfunnet korrekte verdensbilder, ikke fiendebilder av andre kulturer og religioner.

Den unge kanemboen synes ikke at betegnelser er til å kimse med. Terrororganisasjoner blir enda farligere når vi kaller dem islamister, mener han. For når de får denne tittelen, blir enkelte muslimer tiltrukket av dem.

Kall dem terrorister, banditter, landeveisrøvere, drapsmenn, kriminelle, er hans innstendige råd.

Ikke kall dem islamister!

Under sultanens fest, Mao, Tsjad

Publisert i Vårt Land 16.10.2014.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar