lørdag 15. mars 2014

Litt mer nouchi

Nouchi dukker stadig opp i talestrømmene rundt meg og fortjener derfor et innlegg til. Kanskje burde jeg ha konsentrert meg om et solid og ærverdig afrikansk språk i stedet for et tretti år gammelt gatespråk, men nouchi er nå engang språket som treffer alle ivorianere midt i lattermusklene, og særlig de du trenger å treffe fordi dere er i et forretningsforhold der det gjelder å redusere prisene til et tilnærmet normalt nivå, eller de du av en eller annen grunn trenger å vise at 'jeg er innenfor, ikke utenfor.'

Vokabularet vokser ikke mye, og ortografien er heller usikker, da det ikke er i nouchis natur å bli skrevet ned, men her er noen fremstøt siden sist:

En taxi compteur - rett og slett taxier som ikke er samletaxier (da de aldri har taksameter) - kalles også 'la tomate', fordi den er rød. 

'Un bravo' er en buss. Hvorfor kalles busser bravo? Fordi de er stappfulle av folk. En buss for førti passasjerer kan få trykket inn to hundre, ifølge Abou, og det er derfor de kalles bravo. 

'Djes' betyr Bingerville. 'Poy' er Youpougon. Abobo er 'Bagdad' eller 'Abobo la guerre', fordi det alltid er trøbbel der. 'Bengue' er Europa.

Tidligere har jeg lært å telle fra den minste mynten til den største seddelen. Men jeg visste ikke at penger kalles 'steiner', pierres på nouchi.

'Breng-breng' er mynter. 'Donnez breng-breng, je veux payer klopp.' 'Klopp' er sigarett. Altså, 'Gi mynter, jeg vil kjøpe sigarett.'

Titusenlappen, som har så mange navn fordi den er et kjært barn, kalles også 'turako', etter fuglen som er avbildet.

'C'est mô' betyr at du ikke har penger å gi akkurat nå.

Samuel, en av mine nouchi-lærere i Abidjan

Nouchi har ofte en røff undertone. En mann kommer og gir Didier noen grønne blader mot hemoroider. 'Si je douf, tu vais gnimi kaba', sier Didier til mannen. 'Douf' er ren nouchi og betyr å dø. 'Gnimi' er djula og betyr smake. 'Kaba' er fengsel. Altså: 'Dør jeg [av dette medikamentet som du kommer med], skal du smake fengsel!'

Abou spiser en stor tallerken salt fisk helt alene på gaten. 'Il est gros bedel', sier transferkollegen hans leende - noe jeg forstår er stormaget, siden de klapper seg på magen.

'Kesia' er et sammentrekning av det franske qu'est ce qu'il y a? Hva er det? Du kan bruke det hvis noen blir påtrengende eller legger seg opp i saker de ikke har noe med. Nå slår Abou ut med armene over måltidet sitt og spør, 'Kesia?'

Den store Bock-ølen på én liter kalles også 'Drogba', etter fotballspilleren. 65 cl kvalifiserer ikke.

Brennevinet koutoukou er 'gbéle.'

Hirseølet tchapalo er 'tchap.'

Palmevinet bandji er 'blanco' (fordi den er hvit). 

Vin er 'vigno.'

'Poesse' betyr poisson, altså det franske ordet for 'fisk' litt endret.

Jenta som gjerne kommer med alt dette er 'dogosoeur', lillesøster. Satt sammen av 'dogo' på et lokalspråk og 'soeur' (søster) på fransk.

Lillebror er 'stonné' eller 'fiston.'

Jeg spør en baule om det finnes baule-ord i nouchi. Han sier nei. Det er mest djula. Hvorfor? Kommer nouchi fra djulaenes kjerneområder? Hvor kommer nouchi fra, egentlig?

Det er folk som ikke har gått på skole, som lager nouchi, ifølge mannen. De har komplekser for å snakke fransk, så de har laget seg sitt eget språk, der ingenting er feil. Etter å ha tenkt seg om sier han at nouchi kommer fra stasjonene - les gares. Det er et stasjonsspråk. De fleste gbakasjåfører og apprentis (= pengeinnsamlere som henger i døren, hopper av og løper på gbakaen i fart), er djulaer, ifølge mannen. Derfor er nouchi ispedd mye djula.

Jeg forestiller meg at de sydende markedsplassene i Adjamé og Abobo er stedene der nouchi skapes. Tenåringsjenter som bedriver 'tantie bagage', tantebagasje, det vil si prøver å tjene til livets opphold ved å bære damers handleposer ... Unggutter som legger papp-plater på bilers frontruter i solsteken og håper å få noe for det ... Selgere og kunder som har like lite å rutte med, og som kan stå i endeløse prisdiskusjoner ... Mellom disse menneskene er det nouchi skapes. Fra disse intense punktene av kommers og svette stråler nouchi ut i hele Elfenbenskysten.

Markedet i Adjamé, Abidjan - et sted der nouchi skapes?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar