søndag 5. januar 2014

Demoner og hvordan de ter seg

Man lærer mye av å lese aviser, og jeg har generelt blitt glad i å lese aviser når jeg reiser. Ikke bare får man anledning til å følge med på det som foregår og diskuteres i landet, men man får også et innblikk i tankesett og mentalitet. For selv om man aldri kan skjære alle over en kam, er det også mulig å si at visse (utrolige) temaer går igjen uten at noen løfter et øyelokk i forbauselse.

En av tingene som fascinerer meg mest, fordi det er et avsluttet stadium i vestlige aviser, er artikler om kristendom-trolldomskamper. I desember trykket Quotidien d’Abidjan en artikkel om en profet, Joël Krasso, og dennes ’demaskering’ av et trettitalls trollmenn og trollkvinner i Doua. Trollfolkene tilstod ’forferdelige’ forbrytelser: En ung mann å ha drept seks personer i familien sin og å ha transformert en kvinne ved navn Sophie til en gaselle; ei fjortenårig jente å forvandle seg til en gutt og ha seksuelle relasjoner med lekekameratene sine.

I dag bladde jeg igjen i en gammel avis fra før jul, og der er plutselig nok en artikkel om profeten Joël Krasso. Profeten har opprettet en brigade anti-sorcier, altså en antitrolldomsbrigade, hvor han selv er marskalk. Brigadens stabsoffiserer befinner seg i Divo. Brigaden består av seende profeter og folk som er mot trolldom. ’Sorcellerie – c’est le mal de l’Afrique’, kan vi lese i intervjuet – ’trolldom er Afrikas onde.’ Vesten har nedkjempet trolldom, men ’det finnes en satanisk tilstedeværelse på vårt kontinent som må spores og ødelegges.’ Profeten snakker særlig om demonene som er aktive før jul. Årets fire siste måneder, fra september til desember, er generelt de farligste - det er i denne perioden at det er flest ulykker, for eksempel, fordi ånder som har behov for blod ’sortent dans cette période là.’ Vampyrer og demoner angriper barer, særlig i Zone 4, Marcory og Yopougon Niangon i Abidjan. De har visse karakteristika som man kan kjenne igjen, og som profeten lister opp – et v-formet tegn, navlepiercing i gull, og et svart tegn.

Profeten og anti-trolldombrigaden hans har for øvrig instituert 22. desember som en ’Dag mot åndelige forbrytelser’, og folk oppfordres til å protestere mot åndelige forbrytelser på denne dagen ved å feste et rødt bånd til døren sin.

Veggmaleri i offisersmesse, Korhogo, Elfenbenskysten

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar