lørdag 28. desember 2013

Youroudjou

Jeg inviterer vennen min Didier på en kalabass med hirseøl, og spør om opprinnelseshistorien til bété-folket. 

Han sier at de kom fra Liberia. Rømte fra krig der. Malenke-folket kommer fra Mali og Burkina Faso; navnet de ble gitt her, djula, betyr kjøpmann. I motsetning til baulé- og bété-folkene flyktet de ikke fra krig, men kom til Elfenbenskysten som handelsmenn, ifølge den tidligere fallskjermjegeren som lever en anonym og filosoferende tilværelse etter Gbagbo-regimets fall. 

Didier forteller om noe som bare hans gruppe vet om. De som ikke er bété, vet ikke om det. Og heller ikke alle bété vet om det, forklarer han mystisk. Men i landsbyene i området hans finnes det kvinner som er veldig respektert, og som kalles youroudjou. Ingen kan fornærme en youroudjou. Fornærmer du henne, kan hun gå til landsbyhøvdingen, og du vil måtte betale en oppreisning. Dette er kort sagt kvinner ingen kan fornærme. 

'Hvem er det som er youroudjou?' spør jeg – 'er det de eldste kvinnene?' Nei, ikke de eldste. Er det de vakreste kvinnene? Nei, ikke de vakreste. Er det kvinner som er initiert? Nei, ikke initiert ... Representerer de landsbyen, eller en spesiell ånd? Nei ... Didier ser ikke ut til å ha noen umiddelbar forklaring på hvorfor noen kvinner er youroudjou, men i landsbyen vet alle hvem de er, og alle passer på tungene sine når de er sammen med dem. 


Kvinner under nyttårsfeiring i Akouedo, Abidjan

Blir en youroudjou gift? lurer jeg. Ja, hun blir gift. 'Mannen hennes må være veldig snill', påpeker jeg. Didier ler: 'Faren min var veldig snill, og moren min er youroudjou.' En mann kan snakke til konen sin selv om hun er youroudjou, lar Didier meg forstå; men han kan ikke fornærme henne. Han kan si, 'Hvorfor gjorde du det?' Men han kan ikke si, 'Hvorfor gjorde du det, imbécile?' Hvis hun tar seg nær av noe, kan hun ta det videre til landsbyhøvdingen, og ektemannen må betale oppreisning.

Når en youroudjou dør, vil folk komme med kleder, pagnes, til det blir et fjell. Så mye er hun respektert. Fornærmer du henne, må du kjøpe dyre kleder kalt kita i oppreisning. Selv om hun sier at det ikke er nødvendig, er det som om hun ikke har tilgitt deg, så lenge hun ikke har tatt imot. Derfor må du insistere helt til hun aksepterer. 

'Hvordan kan man vite hvem som er youroudjou - går de i bestemte klær?' lurer jeg (evig opptatt av alle scenarioer jeg faktisk kan møte på min Afrika-ferd). 'Nei', sier Didier. Du kan ikke vite om du kommer langveisfra. Men kommer du, er det lurt å forhøre seg om hvem en gruppe kvinner er, før du slår deg ned med dem og begynner å prate. Alle kvinnene i Didiers familie er youroudjou, forteller han; de kommer fra bestemte familier.

Hva om en youroudjou fornærmer en annen youroudjou? lurer jeg til slutt. En youroudjou har ikke rett til å fornærme en annen youroudjou, opplyser Didier - saken vil i så fall tas til landsbyhøvdingen. Men det er sjelden at en youroudjou fornærmer en annen youroudjou. Slike kvinner er eksperter i respekt - de kjenner konsekvensene av å fornærme!
Kvinner danser under troningsseremoni for kantonhøvding i Abobo, Abidjan

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar